Novela zákona o účtovníctve platná od 1.9.2022

Národná rada Slovenskej republiky dňa 16. júna 2022 schválila zákon č. 249/2022 Z. z., ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia (ďalej len „zákon č. 249/2022 Z. z.“).

Zmeny zákona o účtovníctve platné od 1.9.2022

Subjekt verejného záujmu, v § 2 ods. 14 zákona o účtovníctve, sa spresňuje na základe zmien v §17a ods. 2 zákona o účtovníctve vymedzenie účtovných jednotiek, ktoré sa budú považovať za subjekt verejného záujmu pre účely zákona o účtovníctve. Na účely tohto zákona sa subjekt verejného záujmu rozumie účtovná jednotka , ktorá emitovala cenné papiere a tie boli prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu ktoréhokoľvek členského štátu Európskej únie (ďalej len „členský štát“), banka, pobočka zahraničnej banky, Exportno-importná banka Slovenskej republiky, poisťovňa, pobočka zahraničnej poisťovne, zaisťovňa, pobočka zahraničnej zaisťovne, zdravotná poisťovňa, správcovská spoločnosť, pobočka zahraničnej správcovskej spoločnosti, dôchodková správcovská spoločnosť, doplnková dôchodková spoločnosť, Burza cenných papierov, Centrálny depozitár cenných papierov, obchodník s cennými papiermi, platobná inštitúcia, inštitúcia elektronických peňazí, subjekt kolektívneho investovania, dôchodkový fond, pobočka zahraničnej finančnej inštitúcie a účtovná jednotka, ktorá spĺňa podmienky uvedené v § 17a ods. 2.

Zostavovanie individuálnej účtovnej závierky

Pre účtovné jednotky, ktoré spĺňajú veľkostné kritéria uvedené v § 17a ods.2 zákona o účtovníctve sa mení povinnosť na možnosť viesť účtovníctvo a zostavovať individuálnu účtovnú závierku podľa IFRS. Túto legislatívnu zmeny, vnímame pozitívne, keďže to zníži administratívnu náročnosť podnikateľských subjektov a táto zmena bude mať zároveň pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie na Slovensku. V nadväznosti na §17a ods.2 zákona o účtovníctve sa mení aj §17a ods. 3 a 6, ktoré súvisia so zmenami v §17a ods.2 zákona o účtovníctve.

Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1.9.2022

Účtovná jednotka, ktorá nezostavuje individuálnu účtovnú závierku podľa osobitných predpisov, postupuje podľa § 17a ods. 2 v znení účinnom od 1. septembra 2022 pri zostavovaní účtovnej závierky, ktorá sa zostavuje najskôr k 1. januáru 2023. To znamená, že účtovná jednotka, ktorá bola povinná zostavovať účtovnú závierku podľa IFRS k 31.12.2022, bude naďalej povinná túto účtovnú závierku podľa IFRS zostavovať.