Novela zákona o DPH od roku 2023

novela-zakona-o-dph

Čo je to daň z pridanej hodnoty?

Daň z pridanej hodnoty patrí medzi nepriame dane a svojím charakterom ide o univerzálnu daň zo spotreby. Predstavuje jeden z najväčších príjmov štátneho rozpočtu.

Daň z pridanej hodnoty je harmonizovaná na úrovni EÚ a upravuje ju smernica Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme DPH, ktorá obsahuje všetky mechanizmy fungovania systému DPH. Slovenská republika túto smernicu do svojho právneho poriadku transponovala zákonom č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov.

Sazby dane od roku 2023

V súčasnom zákone o dani z pridanej hodnoty, poznáme dve sadzby dane, sú to:

  • 20 % sadzba dane tzv. základná sadzba dane
  • 10% sadzba dane tzv. znížená sadzba dane

Základnej sadzbe DPH podliehajú všetky druhy tovarov a služieb, ktoré nie sú presne vymenované v prílohe č. 7 a 7a zákona o dani z pridanej hodnoty.

Od roku 2023, by mala pribudnúť nová sadzba dane, tzv. znížená sadzba dane vo výške 5% zo základu dane a bude sa uplatňovať na:

  •  dodanie stavby alebo časti stavby vrátane stavebného pozemku, na ktorom stavba alebo časť stavby stojí, ktorá spĺňa podmienky stavby štátom podporovaného nájomného bývania, v rámci sociálnej politiky štátu a prijímateľom plnenia je prenajímateľ bytu štátom podporovaného nájomného bývania, ktorý má uzatvorenú zmluvu o prevádzke bytového domu štátom podporovaného nájomného bývania, v ktorej je táto stavba špecifikovaná, okrem dodania nebytových priestorov,
  • obnovu a prestavbu stavby alebo časti stavby vrátane stavebných a montážnych prác na stavbe, ktorá spĺňa podmienky stavby štátom podporovaného nájomného bývania a prijímateľom plnenia je prenajímateľ bytu štátom podporovaného nájomného bývania, ktorý má uzatvorenú zmluvu o prevádzke bytového domu štátom podporovaného nájomného bývania, v ktorej je táto stavba špecifikovaná, okrem obnovy a prestavby stavieb vrátane stavebných a montážnych prác, ktoré sa vzťahujú na nebytové priestory.

E-faktúra

Ministerstvo Financií Slovenskej republiky, plánuje zavádzať e-faktúru, to znamená. že daňovníci budú zasielať faktúry priamo finančnému riaditeľstvu SR.

Od júna 2022 je dostupná verejná skúšobná verzia.

Pre B2G (Business to Government) transakcie, bude implementácia rozdelená do viacerých štádií, ktoré by sa mi začať spúšťať, počnúc od januára 2023 s transakciami so štátom. B2B (Business to Business) transakcie sa zvažuje zavedenie tejto povinnosti až od roku 2024.

Navhrované zmeny zákona o DPH pre rok 2023

Ministerstvo Financií SR, zverejnilo návrh zákona o DPH s dátumom účinnosti od 1. januára 2023. Zmeny, ktoré su podľa nás najdôležitejsie:

  • Korekcie DPH pri nevymožiteľných pohľadávkach, v praxi to bude znamenať, ak odberatelia, ktorí neuhradia svoje záväzky viac ako 90 dní po splatnosti, budú nútení opraviť pôvodne odpočítanú DPH na vstupe.
  • Transakcie oslobodené od DPH, napr. finančné, poštové či poisťovacie služby sa nebudú zahŕňať do obratu pre účely DPH registrácie. Všetky zdaniteľné osoby, ktoré budú dodávať výlučne len dodania oslobodené od DPH budú môcť požiadať o deregistráciu pre DPH účely.